Misfargede negler – et vanlig symptom på neglesopp

Misfargede negler kan være sjenerende og kilde til flauhet. De kan også være en indikasjon på helseproblemer som infeksjoner eller en kronisk medisinsk tilstand. Svarte, hvite eller gule negler kan være symptom på neglesopp, men i noen tilfeller er det en skade, neglepsoriasis eller andre årsaker som har skylden. Dersom misfargingen er forårsaket av neglesopp, er den vanligvis ledsaget av andre symptomer som for eksempel løse, smuldrende og tykke negler. Neglesopp kan også forårsake sprø negler.

Missfarget-taanegl

 • Gule negler

  Gule negler er oftest et symptom på en soppinfeksjon og kan ramme hvem som helst, men eldre og idrettsutøvere er mer utsatte enn andre. Det finnes flere typer neglesoppinfeksjoner, og hver av dem gir noe forskjellige symptomer, og det er heller ikke uvanlig å ha en kombinasjon av flere ulike sopper. Gule negler er ofte assosiert med sopper kalt dermatofytter som også har en tendens til å infisere huden.

  Noen ganger er årsaken til misfargingen det at neglen separeres fra neglesengen, også kalt onykolyse. Åpningen under neglen gjør at smuss kan hope seg opp, noe som fører til at neglen ser gul, brun eller noen ganger grå-hvit ut. En misfarget negl kan også være et tegn på neglepsoriasis.

  I sjeldne tilfeller er gule negler forårsaket av en genetisk sykdom kalt Gule negler-syndrom. Linket til luftveissykdommer og lymfødem, en lidelse som forårsaker væskeansamling og kronisk hevelse i armer og ben, kan Gule negler-syndrom gjøre at neglene fortykkes og blir gule eller gul-grønne. Noen ganger vokser ikke neglene ut ordentlig. Gule negler har også blitt assosiert med diabetes, dårlig blodsirkulasjon og nedsatt immunsystem.

 • Hvite negler

  Hvite negler kan være forårsaket av overfladisk onykomykose, en sjelden type soppinfeksjon som vanligvis rammer tåneglene. Disse soppene koloniserer negleplatens overflate hvor de lager hvite, pudrete flekker som vokser og til slutt dekker hele neglen. Infeksjonen fører også til at neglen blir ru og smuldrete. Endonyx onykomykose, en annen form for neglesopp, kan gi en melkehvit misfarging, og onykomykose vil av og til gi hvite flekker hvor neglen har løsnet fra neglesengen.

 • Svarte negler

  Svarte negler er som regel forårsaket av et traume fra en skade eller fra gjentagende bruk av for stramme eller for dårlig passende sko. Uhell hvor du slår eller klemmer tåen kan føre en ansamling av blod under neglen noe som gjør at den ser svart, lilla, rød eller brun ut. Dette blir noen ganger kalt et subungualt hematom og kan være svært smertefullt grunnet trykket som bygges opp under neglen. Svarte negler er ofte etterfulgt av hevelse, sjenerende lukt og puss, og er tilbøyelig til å falle av noen dager etter skaden. Å gå barbeint og å drive med sport øker risikoen for ufrivillig skade på tåneglene.

  Misfargede negler som er svarte kan også være et resultat av en soppinfeksjon. 

 • Grønne negler

  Grønne negler er vanligvis forårsaket av en type bakterie kalt pseudomonas, og denne infiserer neglesengen. Disse infeksjonene rammer i hovedsak mennesker med et allerede nedsatt immunforsvar, spesielt de som er innlagt på sykehus i lengre perioder.

  Soppinfeksjoner kan noen ganger gi gul-grønn misfarging.

Behandling av misfargede negler

Den riktige behandlingen for misfargede negler avhenger av de underliggende årsakene. Nalox er en topisk neglebehandling mot sopp som er klinisk bevist å ha effekt på soppinfiserte negler. Ved hjelp av en fysisk antifungal effekt, dreper Nalox soppen som oftest er årsaken til negleinfeksjonene. Samtidig mykgjør den keratolytiske effekten neglens øverste lag, og fjerner dermed misfarginger for å forbedre neglens utseende. Å behandle soppinfiserte negler krever tålmodighet, men med Nalox er de første synlige forbedringene å se allerede etter to uker. Men sitter det i hele neglen så tar det opp til et år med daglig behandling å bli fullstendig frisk.

Hvis diabetes, lymfødem eller andre sykdommer er skyld i misfargingen, er det helt essensielt for behandlingen å holde kontroll på denne underliggende tilstanden. Uansett hva det er som forårsaker at neglene dine blir misfarget, er det viktig at du ikke ignorerer symptomene dine – det er svært liten sjanse for at tilstanden vil forbedre seg på egen hånd, og jo før du starter behandlingen, desto bedre er det.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglesopp hos idrettsutøvere

Så mange som åtte av ti idrettsutøvere er rammet av neglesopp. Hva er risikofaktorene blant idrettsutøvere?

Neglesoppbehandling

Å behandle neglesopp krever mye tålmodighet, hva er de forskjellige behandlingsalternativene?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde