Negleforandringer

Den vanligste årsaken til alle negleforandringer og negleproblemer er neglesopp, men stygge og misfargede negler kan også være neglepsoriasis-symptomer, tørre negler eller overflateskade. En tørr negl kan brekke, flise opp og ofte få en gulaktig farge. Negler kan også være harde og bli tykke, noe som gjør neglepleien vanskeligere. Så mange som halvparten av alle negleproblemer er forårsaket av sopp, og det er heller ikke uvanlig å ha både soppinfeksjon og psoriasis på neglen samtidig.

Nalox

Siden negleinfeksjoner vanligvis er smerteløse, ignorerer mange symptomene til disse negleforandringene, eller er ikke klar over at de er infiserte. Hvis de forblir ubehandlet, kan negleinfeksjoner føre til ubehag og neglene faller av. I noen tilfeller kan tånegler vokse seg så tykke at å gå med sko blir ukomfortabelt. Sjenanse pga ved infiserte negler kan også føre til emosjonelt stress.

Missfarget-taanegl

Negler som er skadede fra neglesoppinfeksjoner eller neglepsoriasis kan være en utfordring å behandle siden infeksjonen er inni neglen. Derfor er det svært viktig å starte behandling for negleproblemer tidlig, og fortsette helt til den infiserte neglen har blitt fullstendig erstattet av ny neglevekst, en prosess som for en stor tånegl kan vare så lenge som ett år.

Spro-taanegl

Negleproblemer grunnet soppinfeksjon

Soppinfeksjoner i neglene, også kjent som onykomykose, rammer ti prosent av den voksne befolkningen og 50 prosent av de over 70 år. Det er minst tre ganger så vanlig hos svømmere, og rammer ofte mennesker som ofte bruker offentlige svømmehaller, dusjer og treningsstudioer. Neglesopp er også vanlig blant idrettsutøvere og andre mennesker som svetter mye, da den trives i varme, fuktige områder. Den forekommer ofte etter en soppinfeksjon i huden, som for eksempel fotsopp.

Neglesopp, som er mer vanlig på tånegler enn fingernegler, lever av dødt vev i og rundt neglene, og kan forårsake tykke negler og sprø negler. Et annet vanlig tegn er misfargede negler, der de ofte blir gule eller grønnaktige. Andre symptomer på skadde negler er negleforandringer, at neglen detter av, at yttersidene på neglen smuldrer opp og at den mister glans. Selv om sykdommen ikke er livstruende, kan den resultere i smerte og ubehag. Neglesopp er også smittsomt og kan spres til andre negler og mennesker dersom den ikke behandles.

Selv om neglesopp kan være vanskelig å behandle, finnes det effektive behandlinger tilgjengelig. For milde til moderate infeksjoner, hvor negleroten enda ikke er infisert, er topiske behandlinger som en antifungal neglelakk eller et medisinsk middel, slik som Nalox, generelt anbefalt. Nalox behandler sopp på negler, reduserer misfarginger og forsterker og mykgjør det ytre laget av neglen. Alvorlige soppinfeksjoner som ikke kan bli eliminert ved hjelp av topiske behandlinger blir oftest behandlet med medikamenter på resept som tas oralt, men disse har også blitt assosiert med seriøse bieffekter. I noen tilfeller kan laserbehandling eller å fjerne neglen være nødvendig for å fjerne soppen.

tykke-taanegler

Negleforandringer grunnet neglepsoriasis

Psoriasis er en kronisk autoimmun sykdom som får kroppen til å produsere altfor mange hudceller som hopes opp og lager skjelldannelser og blemmer. Psoriasis kan inntreffe hvor som helst på kroppen, og blant de som har sykdommen, har rundt 50 prosent den også på neglene. Symptomene på neglepsoriasis er spor i neglene, misfarginger, deformasjoner og seperasjon fra neglesengen (kalt onykolyse). Det er også vanlig at neglen smuldrer opp ettersom strukturen som støtter den begynner å bli svak. Hvis en soppinfeksjon i tillegg er til stede, kan neglen bli større enn vanlig.

Selv om psoriasis ikke er smittsomt kan det føre til funksjonelle og sosiale problemer dersom det ikke blir behandlet. Neglepsoriasis kan ikke kureres, men neglens funksjon og utseende kan bli sterkt forbedret med behandling. Nalox behandler negler som er påvirket av psoriasis og er også effektiv hvis neglepsoriasis og neglesopp forekommer samtidig. Nalox dreper soppen som forårsaker infeksjonen, og det er klinisk bevist at den kan redusere neglemisfarginger og forbedre neglens utseende med synlige forbedringer normalt sett etter bare to uker. Ved å øke hydreringen, forsiktig glatte ut negleplatens ytre lag, og ved å forandre neglens mikromiljø og forbedre negleoverflatens helhet, holder Nalox neglene i god stand. Mer alvorlige tilfeller av neglepsoriasis blir av og til behandlet med reseptbelagte steroidsalver, eller injeksjoner inn i neglene. Dersom ingenting hjelper, må kanskje den infiserte neglen fjernes kirurgisk.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglesopp – finn ut mer

Hva er symptomene på neglesopp, og hva er mine behandlingsalternativer?

Neglepsoriasis – finn ut mer

Hva er neglepsoriasis og hvordan får jeg kontroll på sykdommen?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde