Neglepsoriasis - symptomer

Majoriteten av mennesker som har neglepsoriasis har også klassiske psoriasissymptomer andre steder på kroppen, vanligvis sølvaktige, skjellete flekker med hudceller som har hopet seg opp og som noen ganger blir røde og klør. Halvparten av menneskene med psoriasis har også symptomer i neglene. I sjeldne tilfeller oppstår neglepsoriasis uten andre tegn på hudsykdommen. Neglepsoriasis kan ramme både tåneglene og fingerneglene. Alvorlighetsgraden av symptomene på neglepsoriasis varierer fra person til person og speiler ikke nødvendigvis alvorlighetsgraden av hudpsoriasisen. Det er mulig å ha alvorlige symptomer i neglene selv om problemene ellers på kroppen er milde.

Kvinne-i-eng

Neglepsoriasissymptomene kan ligne veldig på neglesoppsymptomer, eller onykomykose, og noen ganger finner en soppinfeksjon sted simultant med neglepsoriasis. Neglepsoriasis kan også oppstå sammen med paronychia, en betennelse i huden som omringer neglen. Tilstanden er kronisk og selv om den ikke er livstruende, kan den forårsake smerte, funksjonelle problemer og sjenanse. Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det kanskje på tide å oppsøke behandling for neglepsoriasis:

  •  Pitting. Små groper i neglene er et klassisk neglepsoriasissymptom. Hullene kan være overfladiske eller dype, og de dannes når negleplatens overflate mister celler.
  • Misfarging. De rammede neglene utvikler ofte en tydelig gul-rød flekk under negleplaten. Flekken ser vanligvis ut som en dråpe blod eller olje. Oppsmuldring kan føre til at neglen blir hvit, og i noen tilfeller vil den kunne bli gul eller brun. Det bleke området nederst på neglen kan også bli rødt dersom blodkarene under neglen har for sterk blodtilstrømning. Hvite prikker kan være et tegn på leukonychia eller midmatrix disease.
  • Fortykning av huden under neglen. Når materiale bygges opp under neglen, heves den og blir skjør. I medisinske termer er dette kalt subungual hyperkeratose og kan føre til at neglen blir løs, såkalt onykylose.
  • Onykolyse. Dette er den medisinske termen for seperasjonen som skjer når neglen separeres fra huden under. Den begynner vanligvis med en hvit eller gul flekk på tuppen av neglen, og jobber seg så bakover mot neglebasen. Onykolyse kan forårsake at neglesengen blir infisert av bakterier eller sopp, og neglen kan få en mørk farge.
  • Linjer. Såkalte Beaus-linjer går på tvers over neglen og kan være et tegn på neglepsoriasis. Psoriasisnegler kan også utvikle små svarte furer som går fra tuppen ned til kutikula. Disse er kalt splintblødninger og er et resultat av blødninger mellom neglen og huden under neglen.
  • Smuldring. Hvis den underliggende neglestrukturen ikke er frisk, vil denne svekkes og begynne å smuldre opp. Dette er vanligvis et tegn på alvorlig neglepsoriasis.
  • Fortykning. Hvis psoriasisneglen er infisert av sopp, vil den mest sannsynlig bli tykkere og vanskeligere å klippe.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglepsoriasisbehandling

Det finnes ingen kur for neglepsoriasis, men det er mulig å holde sykdommen under kontroll.

Årsaker til neglepsoriasis

Psoriasis får kroppen din til å overprodusere hudceller. Hvem får psoriasis og hvorfor?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde