Neglesopp – definisjon og fakta

Neglesopp er den mest vanlige neglesykdommen og er årsaken til rundt 50 prosent av alle neglelidelser. Vanlige neglesoppsymptomer er misfargede, tykke og sprø negler som ofte smuldrer opp rundt kantene. Neglesopp er mer vanlig i tåneglene enn fingerneglene, og er mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Det er stort sett voksne som blir infisert, og risikoen for å utvikle neglesopp øker med alderen ettersom eldre har dårligere blodsirkulasjon i tillegg til tykkere negler som også vokser saktere. Det estimeres at rundt 20 prosent av alle mennesker over 60 år og 50 prosent av som er fylt 70, har neglesopp. Mennesker med dårlig blodsirkulasjon, psoriasis, diabetes, et komprimert immunsystem, eller neglesopp i familien, har også høyre risiko for å få sykdommen.

Nalox-behandling-paa-taanegl

Årsaken til neglesopp er ofte en soppinfeksjon i huden, for eksempel fotsopp. Tilstanden er mer vanlig blant idrettsutøvere og svømmere ettersom det fuktige, varme miljøet utgjør en perfekt grobunn for soppen. Neglesopp er smittsomt, så mennesker som ofte bruker offentlige svømmebasseng og dusjer, eller får manikyr eller pedikyr med verktøy som har blitt brukt på andre mennesker, har en høyere risiko for å bli infisert.

Etter at soppen har slått rot i huden eller tåneglene, kan den spres til fingerneglene hvis du klør deg på tærne eller tåneglene. En annen risikofaktor for å få fingerneglesopp, er hyppig vasking av hendene eller at hendene er mye under vann siden dette skader den beskyttende huden rundt neglen og tillater soppen å komme inn.

Neglesoppsymptomer

Neglesopp på tær eller fingre utvikler seg over tid og er uten smerter i begynnelsen, hvilket betyr at du kanskje ikke merker noen symptomer. Symptomene dine kan også variere, alt ettersom hvilken type sopp som forårsaker infeksjonen. De mest vanlige sopptypene er dermatofytter, som er ansvarlig for rundt 90 prosent av all soppinfeksjon i neglene. 

De første tegnene på infeksjon er ofte en liten hvit eller gul prikk under negletuppen. Ettersom soppen videreutvikler seg, vil symptomer som tykke negler og sprø negler vanligvis følge. Det er ikke uvanlig å oppleve misfarging av neglen (som regel en grønn elle gul farge) i tillegg til misdannelse og tap av glans. En mørk farge utvikler seg noen ganger fordi smuss kommer inn under den infiserte neglen, og neglen kan også bli myk og begynne å smuldre opp. Når infeksjonen blir verre, vil neglen noen ganger begynne å separeres fra neglesengen, en tilstand som er kalt onykolyse og som potensielt sett er smertefull. Til slutt kan dette føre til at neglen detter helt av. Hvis den ikke blir behandlet, kan infeksjonen spre seg til flere negler og andre mennesker.

Neglesoppbehandling

Neglesopp kan være utfordrende å behandle fordi infeksjonen er inni neglen og du ikke vil kunne se sluttresultatet før den infiserte neglen har blitt erstattet med ny neglevekst. Behandlingsalternativene du har avhenger av hvilken type negleinfeksjon du har og hvor alvorlig denne er. For milde til moderate soppinfeksjoner kan du prøve topiske behandlinger som fås kjøpt i apoteket. Nalox er den eneste topiske neglesoppbehandlingen som behandler både symptomene og årsaken til neglesopp. Gjennom en fysisk antifungal effekt dreper Nalox soppen som oftest er årsaken til negleinfeksjonen. Den behandler også symptomer på neglesopp ved å øke hydreringen, forsiktig glatte ut negleplatens ytre lag, og ved å forandre neglens mikromiljø og forbedre negleoverflatens helhet. Selv om neglesopp er vanskelig å behandle, kan de første synlige resultatene ofte sees allerede etter to ukers behandling med Nalox.

For de beste resultatene er det viktig å starte behandlingen så tidlig som mulig og holde ut gjennom hele behandlingstiden. For alvorlige infeksjoner som ikke blir forbedret av produkter som kjøpes i apotek, ta kontakt med lege. Det er mulig du trenger en sterkere behandling med tabletter som tas oralt.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Årsaker til neglesopp

Neglesopp er den mest vanlige neglelidelsen, men hva er årsakene til neglesopp?

Neglesoppbehandling

Å behandle neglesopp krever mye tålmodighet, hva er de forskjellige behandlingsalternativene?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde