Neglesopp årsak

Neglesoppinfeksjon, eller onykomykose, er den vanligste neglelidelsen og forårsaker rundt 50 prosent av alle negleinfeksjoner. Men hva er det som er årsakene til neglesopp? Som navnet tilsier, er sykdommen forårsaket av en sopp – små parasittiske organismer som verken er en plante eller et dyr. Sopp trives hvor det er fuktig og varmt, og lever av keratin, som er hovedproteinet i negler, hud og hår. Neglesopp forårsaker overproduksjon av keratin i neglene, noe som forårsaker fortykning av neglene og separasjon fra neglesengen.

Nalox

Føttene dine huser nesten 200 typer sopp – mer enn noe annet sted på kroppen – men ikke alle disse er skadelige. De to soppene som hovedsakelig er skyld i negleinfeksjoner er dermatofytter og gjærsopp. Dermatofytter er vanligvis hovedgrunnen til neglesopp i tempererte deler av verden, mens gjærsopp er mer utbredt i de tropiske områdene, og er også mer tilbøyelig til å forårsake infeksjoner i fingerneglene. Det er mange forskjellige typer gjærsopp som kan forårsake onykomykose i fingerneglene, men i de fleste tilfeller er det Candida albicans som står bak, den samme gjærsoppen som også gir underlivssopp. Mugg er en annen årsak til soppinfeksjoner i tropiske områder. 

Risikofaktorer for neglesopp

Neglesopp vil vanligvis komme etter en soppinfeksjon i huden eller som et resultat av skade på neglen, men enkelte sykdommer som svekker immunforsvaret kan også gi en høyere risiko.

  • Soppinfeksjon i huden. Fotsopp, som forårsaker kløe, rødhet og flassing i huden mellom tærne dine, er en vanlig årsak til neglesopp. Av alle som rammes av fotsopp, vil omtrent en tredjedel også bli infisert av neglesopp. Både fotsopp og onykomykose er forårsaket av dermatofytter, og infeksjonen kan lett spres fra huden til tåneglene.
  • Skade på negl eller hud. Neglebiting, gjentatte skader, gamle skader og små kutt i huden rundt neglen, kan også øke risikoen for soppinfeksjon. Kutikula ved negleroten kan også bli skadet og mer mottakelig for onykomykose hvis du har hendene under vann over lengre perioder, for eksempel om du vasker mye opp for hånd.
  • Eksponering for fuktighet. Sopp elsker varme og fuktige miljø, og trives derfor godt i svømmebasseng og dusjer. Det er faktisk tre ganger så sannsynlig at svømmere får sykdommen sammenlignet med resten av befolkningen. Neglesopp er også smittsomt, så ved å bruke offentlige dusjer og ved å gå barfot i garderober, utsetter man seg for høyere risiko for smitte fra andre.
  • Trange sko. Onykomykose er mer vanlig i tåneglene enn i fingerneglene, delvis fordi det mørke, fuktige og varme miljøet i skoene dine utgjør den perfekte grobunnen for sopp. Sko begrenser også blodsirkulasjon i føttene, noe som gjør det vanskeligere for immunforsvaret å oppdage og bekjempe infeksjonen. Bruk av tettsittende, svette sko mens man kontinuerlig utsetter tåneglene for trykk/belastning, er nok en av grunnene til hvorfor idrettsutøvere er særlig rammet av soppinfeksjon.
  • Sykdommer og medikamenter. Hvis immunforsvaret ditt er svekket på grunn av sykdom eller bruk av medikamenter som for eksempel steroider eller antibiotika, er du mer sårbar overfor soppinfeksjon i neglene. Man ser en sammenheng mellom økt risiko for neglesoppinfeksjoner og sykdommer som psoriasis, inflammatorisk tarmsykdom, AIDS, diabetes, kreft, samt nedsatt blodsirkulasjon.
  • Alder. Onykomykose blir mer utbredt med alderen, og blant mennesker over 70 er så mange som 50 prosent rammet. Dette er mest sannsynlig på grunn av dårligere blodsirkulasjon hos eldre, samt tykkere negler som bruker lengre tid på å vokse ut.
  • Gener. Neglesopp er ikke arvelig, men din genetiske sammensetning kan enten gjøre deg mer disponert for infeksjonen, eller gjøre deg mer rustet til å bekjempe den. Hvis ett familiemedlem har onykomykose, vil andre kunne bli smittet ved å bruke den samme dusjen eller dele personlige gjenstander som håndkle.
  • Andre faktorer. Røyking, bruk av kunstige negler og eksessiv svette har blitt assosiert med økt risiko for negleinfeksjon. Den er også mer vanlig blant menn enn kvinner.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglesoppsymptomer

Neglesopp er årsaken til omtrent 50 % av alle neglelidelser. Hva er symptomene?

Neglesoppbehandling

Å behandle neglesopp krever mye tålmodighet, hva er de forskjellige behandlingsalternativene?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde