Hva er neglepsoriasis?

Psoriasis er en kronisk hudsykdom som får kroppen til å overprodusere hudceller og danne flekker med skjellende skorper, i hovedsak på knær, albuer, issen, hender, føtter og nedre rygg. Mange psoriasispasienter får psoriasis på neglene – faktisk utvikler rundt halvparten av mennesker med psoriasis også neglepsoriasis. Blant mennesker som har psoriasisartritt (en relatert sykdom som rammer leddene), utvikler så mange som 80 prosent også neglepsoriasis. Kun rundt fem prosent av de som har neglepsoriasis har ingen andre symptomer på andre deler av kroppen. Disse tilfellene kan være vanskelig å diagnostisere ettersom psoriasisnegler kan ligne neglesopp, en annen neglesykdom som er forårsaket av parasittiske mikroorganismer og som rammer rundt to prosent av befolkningen. Omtrent en tredjedel av alle mennesker med neglepsoriasis er også infisert av neglesopp. 

Kvinne-i-eng

Årsaker til psoriasis på negler

Årsakene til neglepsoriasis er ikke fullstendig kjente, men gener, immunforsvar og miljø er alle sannsynlige årsaksfaktorer. Den kan utvikles i alle aldre, men rammer stort sett voksne uavhengig av etnisitet og kjønn. Neglepsoriasis er ikke en infeksjon og er derfor ikke smittsom. Det er en kronisk sykdom uten kur, men tilstanden kan holdes under kontroll ved riktig behandling for neglepsoriasis.

Symptomer på psoriasisnegler

Neglepsoriasis-symptomer kan oppstå både på tånegler og fingernegler. Klassiske tegn på neglepsoriasis er små hull i neglene, neglesengseparasjon (onykolyse), misfarging og forandringer i form og tykkelse. Horisontale linjer kan også komme til syne på neglen, eller den begynner å smuldre opp fordi den underliggende strukturen blir svakere. Utseende og alvorlighetsgraden til neglepsoriasis varierer i stor grad fra person til person. Det er en lidelse som har en tendens til å komme og gå, noen ganger forårsaker den alvorlige utbrudd, andre ganger er den borte for lengre perioder av gangen. Noen mennesker har utbrudd ganske ofte, mens hos andre kan det gå år mellom hver gang.

Neglepsoriasis-behandling

Uten behandling kan neglepsoriasis forårsake ubehag, sjenanse og funksjonelle problemer. Symptomene kan være vanskelig å bli kvitt, men nye medisiner har gjort det enklere å få kontroll på neglepsoriasis. Milde infeksjoner kan behandles med topiske kremer som inneholder for eksempel steroider eller salisylsyre. Et annet effektivt alternativ er Nalox, klassifisert som et topisk medisinsk utstyr, som behandler negler rammet av psoriasis. Det er også klinisk bevist at Nalox er effektiv mot soppinfeksjoner som er vanlig i forbindelse med psoriasis på negler. Gjennom en fysisk antifungal effekt, dreper Nalox soppen som vanligvis forårsaker negleinfeksjon, samtidig som den reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag. Ved å binde fuktighet i neglen, skaper Nalox en sterkere og mer funksjonell negleoverflate med de første synlige resultatene ofte så raskt som i løpet av to uker med behandling.

Dersom topiske medikamenter ikke fungerer, vil muligens legen din anbefale injeksjon av steroider i neglen, selv om dette kan være smertefullt. Fototerapi, orale medikamenter og fjerning av neglen, er andre mulige behandlinger mot psoriasis. Uansett hvilken behandling du velger, husk på at det kan ta opptil ett år før neglen er fullstendig helbredet. Psoriasis kan ikke fullstendig kureres, men med behandling kan du betraktelig forbedre neglens utseende og funksjon.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglesopp

Mennesker med psoriasis har høyere risiko for å få neglesopp.

Neglepsoriasisbehandling

Det finnes ingen kur for neglepsoriasis, men det er mulig å holde sykdommen under kontroll.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde