Neglesopp - symptomer

Sprø, tykke og misfargede negler er alle vanlige neglesoppsymptomer. Symptomer på neglesopp kan ta år å utvikle, så mange mennesker er ikke klare over at de er infisert, selv om det er en vanlig sykdom som blir mer utbredt med høyere alder. Det finnes mange forskjellige typer sopp, og dine neglesoppsymptomer kan variere avhengig av hvilken type du har. De to mest vanlige neglesykdommene er forårsaket av en sopp som har en tendens til å infisere huden, såkalte dermatofytter. Soppen spiser keratin, som er hovedproteinet som bygger sterke, harde negler.

Nalox-behandling-paa-taanegl

Ikke alle neglesykdommene er forårsaket av sopp – psoriasis, eksem og Reiters syndrom kan forårsake lignende symptomer.

Neglesopp kan ramme én eller flere negler, og utvikles vanligvis i stortærne og lilletærne, siden disse sannsynligvis er mer i direkte kontakt med skoene dine. Infeksjonen er vanligvis smerteløs i begynnelsen. Men hvis den ikke behandles, kan symptomene begynne å forårsake ubehag og gi deg problemer med å gå og stå. Infiserte tånegler vokser seg ofte så tykke at de er vanskelig å klippe, og sko blir derfor ukomfortable. I noen tilfeller vil neglen separere seg fra neglesengen, noe som fører til at hvite eller gule flekker oppstår. Til slutt er det en mulighet for at neglen faller av. Synet av en infisert negl kan også forårsake flauhet og sosial stigma, spesielt dersom fingerneglene er infisert. 

Forskjellige typer neglesopp og symptomene på neglesopp

  • Distal subungal onykomykose er den mest vanlige soppinfeksjonen i negler, og er anslått årsaken til 90 prosent av alle tilfellene. Denne sopptypen infiserer vanligvis både neglen og huden under den, og er mer vanlig i tånegler enn på fingernegler. Infeksjonen starter ofte som et misfarget område i hjørnet av stortåen som så spres sakte nedover til kutikula ved negleroten. Andre symptomer inkluderer små hull, gule striper i neglesengen og under neglen, misfarging, samt tykke negler som ofte blir flakete og separeres fra neglesengen. Smuss som sitter fast under neglen kan også forårsake at neglen blir brun og illeluktende. Infeksjonen kan også resultere i sprø negler som deretter blir myke og smuldrer opp.
  • Proksimal subungal onykomykose er lik Distal-typen, men starter ved kutikula i negleroten og spres sakte mot tuppen noe som fører til at neglen heves. Denne typen neglesopp er svært uvanlig og rammer vanligvis mennesker som har nedsatt immunsystem.
  • Hvit overfladisk onykomykose er en soppinfeksjon som forårsaker hvite prikker eller streker på negleoverflaten som kan resultere i at den blir myk, tørr og pudrete ettersom infeksjonen forverres. Til slutt vil neglen kunne bli skadet, smuldre opp og bli brun eller grå, men i motsetning til Distal-typen, separeres ikke neglen fra neglesengen.
  • Gjærsopp-onykomykose er forårsaket av gjærsoppen Candida. Gul, brun, hvit eller fortykkede negler er vanlige symptomer på negleinfeksjoner forårsaket av denne soppen. Noen mennesker med Candida i neglen har også en soppinfeksjon i munnen eller lider av kronisk paronychia, en av de vanligste hudinfeksjonene.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Årsaker til neglesopp

Neglesopp er den mest vanlige neglelidelsen, men hva er årsakene til neglesopp?

Neglesoppbehandling

Å behandle neglesopp krever mye tålmodighet, hva er de forskjellige behandlingsalternativene?

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde