Årsaker til neglepsoriasis

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som får kroppen din til å overprodusere hudceller, noe som fører til at flekker av rød, skjellende hud som ofte klør, oppstår på forskjellige steder på kroppen. De eksakte årsakene til neglepsoriasis og  psoriasis har man ikke fullstendig oversikt over, men man vet at immunforsvaret er involvert. Normalt sett beskytter immunforsvaret kroppen din fra infeksjoner ved å tilintetgjøre skadelige bakterier, sopp og virus som kommer inn i kroppen. Men hos en person med psoriasis svikter immunforsvaret og gir inflammasjon og unormal rask hudvekst noe som fører til at hudcellene bygger seg opp og gjør huden irritert. Ved neglepsoriasis kan neglene bli misfargede, hullete, tykkere og løse. Noen ganger formes linjer på neglen. Mange av symptomene ligner på de som er forårsaket av neglesopp, og det er ikke uvanlig å være rammet av begge sykdommene samtidig.

Kvinne-i-eng

Hvem får neglepsoriasis?

Hvem som helst kan få psoriasis i neglen, men sykdommen utvikler seg som regel hos unge voksne. Menn og kvinner er like disponerte uavhengig av etnisitet. Majoriteten av menneskene som har neglepsoriasis har også hudsymptomer, men det er mulig å utelukkende ha symptomer i neglen. Neglepsoriasis rammer omtrent 50 prosent av mennesker som har hudpsoriasis og minst 80 prosent av de som har psoriasisartritt, en relatert leddsykdom. Det eksisterer ingen sikkerhet om hvorfor kun noen mennesker med psoriasis utvikler symptomer i neglene. Mest sannsynlig er det en kombinasjon av genetiske og miljømessige faktorer som ligger bak. Det er ikke smittsomt, så du kan ikke bli infisert ved å røre noen som har det.

Psoriasis i neglene – genetiske årsaker

Psoriasis er en arvelig sykdom, så hvis den er i familien vil du mest sannsynlig også få den. Men å være bærer av genet betyr ikke nødvendigvis at sykdommen utvikler seg. I noen tilfeller hopper den over en generasjon ved å ramme en besteforelder og et barnebarn, men ikke forelderen. Man anslår at rundt ti prosent av befolkningen er predisponert for psoriasis, men bare to-tre prosent utvikler faktisk sykdommen, vanligvis etter at de har blitt utsatt for såkalte ”triggere”.

Triggere for neglepsoriasis

Det er flere kjente triggere for psoriasis, men hva som forårsaker at sykdommen bryter ut og hvor symptomene oppstår, kan variere fra person til person. Noen mennesker har hyppige utbrudd, mens hos andre kan det gå flere år uten at de merker noen symptomer.

  • Stress. Mange mennesker får sine første psoriasisutbrudd i svært stressede perioder, og disse to går ofte hånd i hånd ettersom stress også kan være et resultat av psoriasis. Å lære forskjellige avslapningsteknikker som for eksempel yoga, meditasjon, tai chi eller ta lange spaserturer kan hjelpe til med å lindre symptomer på psoriasis.
  • Skade. Psoriasis kan bli trigget av skader eller traumer mot huden, for eksempel fra vaksiner, solbrenthet eller kutt.
  • Medisiner. Visse medikamenter som blir brukt i behandling av psykiske lidelser, malaria, høyt blodtrykk, hjertesykdommer og artritt, kan potensielt trigge psoriasis, eller gjøre den verre.
  • Infeksjon. Streptokokkinfeksjon i halsen er kjent for å aktivere psoriasis hos barn. Ørebetennelse, bronkitt, betennelse i mandlene eller luftveisinfeksjoner kan også forårsake psoriasisutbrudd.
  • Annet. Røyking og alkoholinntak har blitt assosiert med en økt risiko for psoriasis. 

Ved å lære så mye som du kan om disse triggerne, kan du redusere risikoen for utbrudd. Det finnes for tiden ingen kur mot psoriasis, men hvis neglepsoriasis bryter ut, vil den rette neglepsoriasis-behandling kunne hjelpe til med å holde kontroll på sykdommen. 

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglepsoriasisssymptomer

Omtrent halvparten av de som lider av psoriasis har også symptomer i neglene.

Neglepsoriasisbehandling

Det finnes ingen kur for neglepsoriasis, men det er mulig å holde sykdommen under kontroll.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox
Nalox produktbilde