Diabetes og neglesopp

Et vanlig problem hos diabetikere er neglesopp. En tredjedel av alle som har diabetes har neglesopp, eller onykomykose, sammenlignet med rundt ti prosent av den generelle befolkningen. Mannlige diabetikere er tre ganger mer tilbøyelig enn kvinnelige diabetikere til å få sykdommen, og risikoen øker med alderen. Mennesker med andre sykdommer som svekker immunforsvaret, som for eksempel psoriasis, inflammatorisk tarmsykdom eller AIDS, er også mer disponerte for neglesopp.

Kvinne-i-eng

Selv om en mild neglesoppinfeksjon kan sees på som et hovedsakelig kosmetisk problem hos friske mennesker, kan det få alvorlige konsekvenser for en diabetiker dersom denne ikke behandles. Diabetikere er mer utsatte enn andre for alvorlige komplikasjoner fra sykdommen, som for eksempel koldbrann, diabetiske fotsår og andre fotsykdommer som kan føre til amputasjon. De har også en høyere risiko for å få sekundære hudinfeksjoner som cellulitis og paronyki. Som diabetiker er det nødvendig å være var på neglesoppsymptomer, og kontakt lege umiddelbart hvis neglene dine begynner å bli misfargede, sprø eller tykkere enn normalt. 

Hvorfor er det en sammenheng mellom diabetes og neglesopp?

Hvis man har diabetes, er man mer tilbøyelig til å ha dårlig blodsirkulasjon og svekket nervefunksjon i hender og føtter. Dette betyr at ens evne til å føle smerte er redusert og at man er mer utsatt for skader, noe som kan ødelegge tåneglene og huden rundt dem. Diabetes og sår på føtter og hender er en dårlig kombinasjon. Selv små kutt og skader kan tillate soppen å invadere neglen, spesielt hvis du er diabetiker og allerede har et svekket immunforsvar. Skader som skyldes soppinfeksjon kan også gå ubemerket hen, og således forårsake seriøse diabetiske fotinfeksjoner. For eksempel kan tykke negler, et vanlig symptom på onykomykose, legge press på neglesengen og forårsake at hudvevet dør. Skarpe, infiserte negler kan også trenge gjennom huden rundt neglen, og tillate soppen og bakterier å trenge inn.

Fedme, en tilstand som er assosiert med diabetes, kan gjøre det vanskeligere å undersøke føttene for forandringer som kan ha funnet sted, for eksempel misfarginger, sprøhet eller at neglen løsner. Å undersøke føttene selv er også vanskeligere hvis man lider av diabetiske øyesykdommer som grå stær eller retinopati. Hvis man i tillegg går på medisiner som er nedsettende på immunforsvaret, kan dette øke sårbarheten for soppinfeksjon.

Behandling og forebygging av neglesopp hos diabetikere

Neglesoppbehandling er den samme enten man har diabetes eller ikke, men risikoen for tilbakevending er høyere dersom man er diabetiker. For disse og andre høyrisikogrupper, for eksempel eldre, er det ikke sikkert at det er mulig å fullstendig kurere onykomykosen, men behandlingen vil bidra til å holde den under kontroll.

Behandlingsalternativer rangerer fra topiske kremer og medisinsk utstyr man får kjøpt i apotek, til orale medikamenter og kirurgi i noen alvorlige tilfeller. Neglesopp er utfordrende å behandle, men det finnes noen nyere behandlingsalternativer som kan forbedre den infiserte neglen på så lite som to-fire uker. Nalox behandler negler rammet av soppinfeksjoner eller psoriasis ved å bruke en fysisk antifungal effekt til å drepe soppen som vanligvis forårsaker negleinfeksjon. Nalox reduserer også misfarginger og forbedrer neglens utseende med synlige resultater ofte innen to uker.

Nalox er godkjent for bruk hos diabetikere, men hvis man har diabetes, burde man alltid være ekstra nøye når man påfører en topisk behandling. Forsikre deg om at du kun påfører Nalox på neglen, og tørk øyeblikkelig vekk eventuelt overflødig produkt som ender opp på huden rundt. Siden neglesoppinfeksjoner kan være spesielt problematisk for diabetikere, er det anbefalt å ta kontakt med lege for råd angående behandling.

Ved å ta godt vare på føttene dine, og undersøke dem daglig for sår og kutt, kan du selv hjelpe til med å unngå onykomykose. Sørg for å følge ekstra godt med på svømmehuden mellom tærne, og se opp for symptomer på fotsopp som er vanlig blant diabetikere og kan øke risikoen for neglesopp. Ikke vent til tilstanden blir smertefull før du kontakter lege – jo før du starter behandlingen, desto høyere sjanse for å unngå komplikasjoner.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Neglesoppbehandling

Å behandle neglesopp krever mye tålmodighet, hva er de forskjellige behandlingsalternativene?

Neglepsoriasisssymptomer

Omtrent halvparten av de som lider av psoriasis har også symptomer i neglene.

Nalox – Trippelvirkende neglesoppbehandling

Nalox behandler neglesopp, reduserer misfarginger og glatter ut neglens ytre lag.

Les om Nalox